Τηλεφωνικό κέντρο: 215 215 7944,

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2024

 

Την αυλαία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατ. φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) άνοιξε η ΑΑΔΕ.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης “από σήμερα, 25 Απριλίου 2024, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου.

Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%”.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Φέτος για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές δεν θα  χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς η ΑΑΔΕ τις έχει προσυμπληρώσει για λογαριασμό τους και εάν εκείνοι δεν πατήσουν το πλήκτρο για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους θα το κάνει κι αυτό η ΑΑΔΕ υποβάλλοντάς τις αυτόματα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής.  Σύμφωνα με τον  Χάρη Θεοχάρη “φέτος είχαμε αλλαγές, κυρίως επειδή νομοθετήσαμε μια πολύ σημαντική καινοτομία, την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Οπότε, πλέον, ακόμη και εάν κάποιος ξεχάσει να υποβάλει τη δήλωσή του εμπρόθεσμα, δεν κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με πρόστιμο, εφόσον η δήλωση θα έχει υποβληθεί αυτομάτως”.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Επιπλέον, περισσότεροι από 730.000 επαγγελματίες θα φορολογηθούν φέτος με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματά τους.

Επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

–         Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

–        Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

–        Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

–        Οι δηλώσεις για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν το 2023 υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31/12/2024.

–         Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

–        Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 -500 ευρώ σε περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

 

ΟΕΕ: Να επιλυθούν άμεσα 12 προβλήματα στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

 
oeeΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873,  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Αθήνα, 14-06-2021  
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Με νέα παρέμβασή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θέτει προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, τα προβλήματα, που υπάρχουν στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, και επαναφέρει το αίτημα, ώστε η υποβολή να διαρκέσει τέσσερις μήνες.
 
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή:
 
Ήδη, έχουν διαπιστωθεί δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων και ενδεικτικά σας αναφέρουμε:
 
► Στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) παρατηρείται ότι:
 
- Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, δηλαδή πέραν της πρώτης και εμφανίζεται αντί της διεύθυνσης του ακινήτου ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.
 
- Στους κωδικούς 735 - 736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου) ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον Νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).
 
- Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 023-024 δεν δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογούμενων που με βάση τα ισχύοντα κριτήρια δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών & των τεκμηρίων διαβίωσης, π.χ. πληττόμενοι.
 
- Συνέπεια του προηγούμενου και της ανυπαρξίας ανάλογου κωδικού ή άλλης ένδειξης είναι η μη εξαίρεση αφενός από την επιπλέον φορολόγηση και κατά συνέπεια την μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης (άρθρο 36 Ν.4797/2021, παρ.70 αρθ.72 Ν.4172/2013, αποφ. ΑΑΔΕ Ε.2104/2021) και αφετέρου η μη εξαίρεση από την υποχρέωση της κάλυψης των ηλεκτρονικών πληρωμών (άρθρο 37 Ν.4797/2021, περ. α παρ 71 αρθ.72 Ν.4172/2013, αποφ. ΑΑΔΕ Ε.2104/2021).
 
- Στους κωδικούς 049 - 050 δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες, περιλαμβάνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου.
 
- Οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί θα αναρτηθούν στον κωδικό 781 ενώ αφορούν σε πραγματικό εισόδημα και για χρηστικούς λόγους πρέπει να καταχωρηθούν στον κωδικό 617.
 
- Δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας).
 
►Στο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων ζητούμε το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας Μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις σύμφωνα με τη δέσμευσή σας.
 
►Στο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα)
 
- στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λπ..
 
- ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.
 
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί η μη ετοιμότητα του εντύπου « Ν » αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε το έντυπο, με τις οδηγίες συμπλήρωσής του.
 
Τα ανωτέρω είναι κάποια ενδεικτικά σημεία που έχουν εντοπισθεί αλλά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι πλήρης χωρίς τεχνικά προβλήματα η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.
 
Το ΟΕΕ εμμένει στη θέση του να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους. Η πρότασή μας στηρίζεται στο ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες, οι τέσσερις μήνες που προτείνουμε εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών είναι ένας λογικός χρόνος.
 
Σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές μέχρι 30/6/2021, η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη και κάποια δικαιολογητικά που ήδη είχαν ληφθεί έχουν καταστεί σήμερα εκπρόθεσμα. Ζητούμε να μεταφερθεί η προθεσμία ανάρτησης των δικαιολογητικών μέχρι το τέλος του 2021 και να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά με δεδομένο ότι σήμερα πολλά δικαιολογητικών μπορούν να αντληθούν μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
 
Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως έχουμε επισημάνει είναι αδύνατη εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί (17 Ιουνίου 2021) για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με κίνδυνο να κατηγορηθούν οι λογιστές - φοροτεχνικοί από τους πελάτες τους ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ μέχρι την 18η Ιουνίου, δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στην σύνταξη του εντύπου Ε3, η συμπλήρωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να αποδειχθεί η ζημία των επιχειρήσεων λόγω COVID. Η πρόταση του ΟΕΕ είναι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να μεταφερθεί στο πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
 
Τέλος, δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού για τον μήνα Απρίλιο 2021, παρά την παράταση που είχε δοθεί και δεν εφαρμόσθηκε.
 
Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, μέσω του επίσημου φορέα του, αναμένει τη συμπαράσταση της Πολιτικής ηγεσίας στα δίκαια αιτήματά του και τις ενέργειές της για επίλυση και αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προκύψει και θα εντοπισθούν κατά τη περίοδο των φορολογικών δηλώσεων.
 
 
Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866, 2132141883, 2132141870
 
 
 
 
 

Ερχεται νέα ρύθμιση για χρέη στην εφορία

 

 

dimosio xrei

 

Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς και επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, καθώς δεν πληρούσαν τη βασική προϋπόθεση, να υπάρχει δηλαδή τουλάχιστον σε μία χρήση κερδοφορία. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των δόσεων, υποστηρίζοντας πάντως ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Η προϋπόθεση

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας, θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή τουλάχιστον να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της έκτακτης ρύθμισης που θα ισχύσει για χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2017. Επίσης αναφέρει ότι η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να εγκριθεί η ρύθμιση από τους θεσμούς. Είναι γνωστή, άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ για όσους έχουν έστω μικρές καταθέσεις ή κύρια κατοικία, να εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις. Αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι τους οφειλέτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.

Είναι εξαιρετικά πιθανό η νέα ρύθμιση να προβλέπει:

• Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

• Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Οσοι λοιπόν συνεχίζουν να έχουν χρέη στην εφορία ακόμα και το 2018, πριν από την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων τα χρέη του 2018. Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απάντησε στην «Κ» κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στους προϊστάμενους των εφοριών ώστε να αντιμετωπίζουν θετικά τις περιπτώσεις οφειλετών και να προσφέρουν τη δυνατότητα των 24 δόσεων όταν όμως η οφειλή προέρχεται από μεταβιβάσεις ή κληρονομιές (όχι όμως φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) που δεν μπορούν να αποπληρωθούν εντός του χρόνου. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία επιτρέπει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων να επεκτείνεται στις 24 υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις θα επιχειρήσει να αμβλύνει το υπουργείο Οικονομικών.

Με χρέη ένας στους δύο

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,7 δισ. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.933.628. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

πηγή : kathimerini.gr

 

Φορολογικές δηλώσεις : Τα σημεία που χρειάζονται προσοχή

Foroi Dhlwseis 696x410

 

Οι φόροι εισοδήματος οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους, οι φορολογούμενοι είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με πέρυσι.

Το «σχεδόν» παραπέμπει σε μικρές συγκριτικά με το μέγεθος των προηγούμενων ετών πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι οποίες απορρέουν είτε από την κατάργηση και της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει -της έκπτωσης ιατρικών εξόδων-, είτε λόγω της φορολόγησης πρόσθετων εισοδημάτων, π.χ λόγω μισθώσεων Airbnb, όπου ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει, είτε εξαιτίας της πρεμιέρας της κατοχύρωσης του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος. Παγίδα έξτρα φόρων μπορεί να κρύβεται ακόμα και στο νέο κύμα διασταυρώσεων που προμηνύεται η ξεχωριστή δήλωση φιλοξενουμένων…

Το νέο έντυπο Ε1 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα επόμενα 24ωρα. Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Με τον τρόπο αυτό «παντρεύεσαι» την εφορία για κάθε μήνα σε έναν ατελείωτο φορολογικό εφιάλτη. Αν η εναλλακτική είναι ο κίνδυνος της κατάσχεσης, η πληρωμή φόρου κάθε μήνα μέχρι την εκκαθάριση της επόμενης φορολογικής δήλωσης μπορεί να είναι λύση.

Πριν φτάσουμε όμως στην εξόφληση του φόρου, ας καταγράψουμε τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις και τις παγίδες που κρύβονται.

1. Πλαστικό χρήμα. Στον πίνακα 7 της φετινής δήλωσης, οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους κωδικούς 049-050, όπου αναγράφονται οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Οι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. 
Θεωρητικά, αν σας λείπουν e-αποδείξεις (όχι χάρτινες) μπορείτε να γράψετε το νούμερο που θέλετε, για να γλιτώσετε τυχόν έξτρα φόρο. Καραδοκεί όμως το ενδεχόμενο ελέγχου.

2. Οι χάρτινες αποδείξεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τα «χαρτάκια» δεν μετράνε για κανέναν άλλο.

3. Οι σύζυγοι. Χωριστά, μπορεί του χρόνου. Φέτος, υποχρεωτικά από κοινού, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, υποβάλλουν μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

4. Σύμφωνο συμβίωσης. Όσοι έχουν υπογράψει, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Αλλιώς, χώρια.

5. Τέλος στις εκπτώσεις ιατρικών εξόδων. Οι κωδικοί 051-052 καταργήθηκαν, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά οι ιατρικές δαπάνες δεν μειώνουν τον φόρο αλλά δηλώνονται μαζί με τις λοιπές δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

6. Νέοι κωδικοί 055-056 και 057-058 για τη δήλωση ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Πάνω από 5.000 ευρώ απαγορεύεται.

7. Και… Τ.Κ.  Νέος κωδικός 208 στον πίνακα των τεκμηρίων, όπου αναγράφεται ο Ταχυδρομικός Κώδικας της κύριας κατοικίας.

8. SOS οι φιλοξενούμενοι. Στον πίνακα των πληροφοριακών στοιχείων προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008, όπου δηλώνεται τυχόν φιλοξενία φυσικών προσώπων πέραν των εξαρτώμενων μελών. Όσοι φιλοξενούν στο σπίτι τους ενήλικες (π.χ. φίλους) που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη, θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ τους και τους μήνες φιλοξενίας. Έτσι, η Εφορία θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις φιλοξενίας-μαϊμού.

9. Αναδρομικά συνταξιούχων. Με τροποποιητική δήλωση που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πρόστιμα και τόκους, θα δηλώσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) που έλαβαν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με την απόφαση, η φορολόγηση των ποσών αυτών γίνεται στα έτη που ανάγονται. Η αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 θα υποβληθεί με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν.

10. Airbnb. Όσοι πέρυσι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 15% έως 45%.

πηγή: euro2day.gr

 

Σήμερα 30/11/2017 η κλήρωση της λοταρίας

 

aade trapezi thirides

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι στις 19:30, απόψε, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου θα παρουσιασθεί η διαδικασία σχετικά με τη διεξαγωγή της πρώτης δημόσιας κλήρωσης.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38089

 

Για πρώτη φορα σήμερα 1,000 φορολογούμενοι που έκαναν αγορες με πιστωτική καρτα θα πάρουν απο 1.000,00 ευρω .

Φορολογούμενοι απέναντι στα τεκμήρια

 

720 145679 98155e1506 a84f446314f11625

Σε φορολογικό εφιάλτη έχουν μετατραπεί τα τεκμήρια διαβίωσης για χιλιάδες φορολογούμενους καθώς κρύβουν «παγίδες» που οδηγούν στην πληρωμή έξτρα φόρων. Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας της δραστικής μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους, δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην εφορία αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η εφορία προσδιορίζει εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες ώστε να μην μένει σχεδόν κανείς αφορολόγητος.

Ωστόσο με έξυπνες κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, αναγράφοντας στη φορολογική του δήλωση έως και οκτώ διαφορετικές κατηγορίες ποσών.

Τα ποσά που μπορεί να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:

  • Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν μέχρι τις 31-12-2016 και αναλώθηκαν εντός του 2017. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω "ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Με την «ανάλωση κεφαλαίου», ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή 30.
  • Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2017 από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το Ε.Κ.Α.Σ., τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ..
  • Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2017 από το φορολογούμενο. Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, η αποζημίωση από ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
  • Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων κινητών αξιών. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2017 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος την είσπραξη ποσού από την πώληση περιουσιακού του στοιχείου πρέπει να έχει στη διάθεσή του και να προσκομίσει, εφόσον του ζητηθεί, κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου από τα οποία προκύπτουν τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε. Για αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από τους δύο συναλλασσόμενους.
  • Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2017, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Για την απόδειξη των ποσών αυτών απαιτείται το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα όταν εισάγονται χρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεταξύ των παραστατικών περιλαμβάνεται και η μοναδική βεβαίωση αγοράς συναλλάγματος.
  • Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2017 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.
  • Ποσά που εισέπραξε το 2017 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2017 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η-12-2017.
  • Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π. Τα ποσά των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον αφαιρεθεί η δαπάνη του φορολογούμενου για την αγορά του κουπονιού ή του δελτίου ή του λαχείου που κέρδισε. Για να αποδειχθεί η είσπραξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του τη σχετική βεβαίωση από τον O.Π.A.Π. ή από την εταιρία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων.

ΠΗΓΗ :  newsbeast.gr

 

Δωρεάν Ενημερωτικές Συναντήσεις

Έχετε επιχείρηση και ενδιαφέρεστε για την βιωσιμότητά της ; Ψάχνετε απαντήσεις σε καίρια φορολογικά ζητήματα ;

Ρωτήστε μας! Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας γνωρίσουμε και να απαντήσουμε πρόθυμα σε οποιαδήποτε ερώτημά σας.

slide3 1110x550          Οι πρόσφατες σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στο φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο έχουν δημιουργήσει ένα επιπλέον εμπόδιο στον ήδη βεβαρυμένο επιχειρηματικό στίβο. Ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες και στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των Νέων Επιχειρηματιών τόσο σε επίπεδο βασικών φορολογικών γνώσεων όσο και σε επίπεδο έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεών τους, το γραφείο μας προχωρά στην διοργάνωση ενός κύκλου δωρεάν ενημερωτικών συναντήσεων (15 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2017) με σκοπό την ενημέρωση νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών στα παρακάτω πεδία:

• Ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού και πρόβλεψη φορολογικών επιβαρύνσεων της επιχείρησης ανάλογα με τα εκτιμώμενα κέρδη και την νομική μορφή της.

• Κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας της επιχείρησης σε ζητήματα κατάρτισης και παρακολούθησης ενός απλού προυπολογισμού εσόδων- εξόδων και ορθής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

• Διαδικασίες και απαιτούμενος χρόνος έναρξης επιχείρησης (αφορά νέες επιχειρήσεις)

 

Global Tax Φοροτεχνικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Αγίας Μαρίνας 77 – Περιστέρι (Παραπλεύρως ΚΕΠ Ανθούπολης)

Web : www.globaltax.gr / Tel : 215 215 7944

Γιατί να επιλέξετε την

GlobalTax

Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του σε διάφορους τομείς, μπορεί να αποτελέσει το μυστικό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας...
Περισσότερα >>

Τελευταία Νέα

Επικοινωνία:

 Αγίας Μαρίνας 77

   (Δίπλα στα ΚΕΠ Ανθούπολης) 

 Περιστέρι ΤΚ 121 35

 215 215 7944

   210 57 39 473

 info@globaltax.gr