Τηλεφωνικό κέντρο: 215 215 7944,

Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

14366244 akinhtaXR.limghandler

  Καλά και κακά είναι τα νέα για τους φορολογούμενους από τις τροποποιήσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από την μία επέρχονται σημαντικές αλλαγές-μειώσεις στις επιβαρύνσεις και από την άλλη εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναγκαστούν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο σε λιγότερες δόσεις. 

Η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στις 31 Αυγούστου και όχι στις 31 Ιουλίου που είχε προγραμματιστεί αρχικά, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο φόρος πληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την ημερομηνία εκκαθάρισης και την τελευταία δόση στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις και όχι σε έξι, όπως θα συνέβαινε αν η εκκαθάριση είχε γίνει τον Ιούνιο του 2014. 

 

Οι αλλαγές και οι κερδισμένοι 

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίγκας Χαρβούδελης επιχειρείται να ξεπεραστούν προβλήματα στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων κυρίως σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για τον υπολογισμό του φόρου. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η επιβάρυνση για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο υπολογισμός γίνεται πάντα με τους ευνοϊκότερους όρους για τον φορολογούμενο. 

Ειδικότερα, σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν στον αντικειμενικό σύστημα από το 2011 και έπειτα ο φόρος θα υπολογίζεται μειωμένος κατά 20% με 40%, καθώς ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) μειώνεται στο 0,60 από 0,8 ή 1 που ήταν η αρχική πρόβλεψη του νόμου. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 4.500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην περιφέρεια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο Δήμος της Αθήνας, οι Δήμοι Περιστερίου, Ταύρου, Ρέντη, Κηφισιάς, αλλά και σε Δήμους όπως τα Σπάτα, τα Τρίκαλα, η Πρέβεζα ή η Ξάνθη. 

Με δεδομένο ότι ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου είναι κομβικός για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται εντέλει σε σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κυρίως για τους κατόχους μεγάλων οικοπέδων, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα καλούνταν να πληρώσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ επιπλέον φόρο για την περιουσία τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκύπτει και επιπλέον – έμμεση – έκπτωση καθώς ο υπολογισμός με ΣΑΟ 0,6 μειώνει και τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται σε ακίνητα με αξία άνω των 300.000 ευρώ, ή εναλλακτικά θα «πέσουν» σε χαμηλότερο κλιμάκιο και άρα θα επιβαρυνθούν με μικρότερο συμπληρωματικό φόρο. 

Επίσης, σημαντική είναι η τροποποίηση του νόμου για τα οικόπεδα όπου βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι κατώτερες αντικειμενικές αξίες της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο. 

Διορθωτικές δηλώσεις Ε9 χωρίς πρόστιμο 

Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναγράφουν υπέρογκα ποσά φόρου λόγω λαθών ή παραλείψεων στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2014 θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου του 2014 νέες διορθωτικές δηλώσεις Ε9 χωρίς την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Μάλιστα, ακόμη και αν εκδοθεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, υπάρχει η δυνατότητα μόλις προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στο Ε9 να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με τον φόρο να είναι σημαντικά μειωμένος. 

Ωστόσο, εάν από τη νέα εκκαθάριση προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η εφορία θα μπορεί να διενεργήσει έλεγχο, ενώ δυνατότητα εκ νέου υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 παρέχεται εξάλλου και για τα έτη 2011-2013. 

Μείωση του φόρου στα κενά ακίνητα ζητούν οι ιδιοκτήτες 

Η ρύθμιση για το Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου που περιλαμβάνεται στην τροπολογία βρίσκεται πράγματι στη σωστή κατεύθυνση, αφορά όμως ιδιοκτήτες οικοπέδων συγκεκριμένων περιοχών και μόνο, αναφέρει σε ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και ζητεί την μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους.

 Πηγή : moneyguru.gr

Γιατί να επιλέξετε την

GlobalTax

Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του σε διάφορους τομείς, μπορεί να αποτελέσει το μυστικό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας...
Περισσότερα >>

Τελευταία Νέα

Επικοινωνία:

 Αγίας Μαρίνας 77

   (Δίπλα στα ΚΕΠ Ανθούπολης) 

 Περιστέρι ΤΚ 121 35

 215 215 7944

   210 57 39 473

 info@globaltax.gr